Wat is lichttherapie?

Wat is lichttherapie en hoe kunt u er baat bij hebben?

Lichttherapie, ook wel fototherapie of heliotherapie genoemd, is een vorm van alternatieve therapie waarbij natuurlijke of kunstmatige lichtbronnen worden gebruikt om de lichamelijke en geestelijke gezondheid te verbeteren. Het is gebaseerd op het principe dat licht de biologische klok, hormonen, stemming en energieniveaus van het lichaam kan reguleren. Lichttherapie wordt sinds de jaren tachtig onderzocht met veelbelovende resultaten en wordt beschouwd als nuttig voor mensen die lijden aan seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD) en andere vormen van depressie.

Bij lichttherapie wordt de patiënt blootgesteld aan een speciaal soort helder, wit fluorescerend licht met een specifieke golflengte. Dit licht simuleert zonlicht in zijn vermogen om de productie van serotonine te stimuleren, waarvan wordt aangenomen dat het verantwoordelijk is voor gevoelens van welzijn en geluk. De duur van de bestraling varieert afhankelijk van de te behandelen aandoening – meestal tussen 15 minuten en 2 uur per dag – maar de sessies worden meestal binnen een uur na elkaar afgerond. Verschillende toepassingsgebieden omvatten de behandeling van slaapstoornissen, acne, psoriasis en depressie.

Wat is lichttherapie?

Wat is lichttherapie: 7 voordelen van het gebruik van licht als geneesmiddel.

Lichttherapie of fototherapie is het gebruik van licht voor genezingsdoeleinden. Het wordt al eeuwenlang gebruikt voor de behandeling van verschillende kwalen en is een steeds populairder alternatief geworden voor traditionele medische behandelingen. Hoewel er nog steeds sceptici zijn, blijkt uit onderzoek dat lichttherapie een effectieve behandeling kan zijn voor depressie, angst, slaapstoornissen, huidaandoeningen en nog veel meer. Hier zijn zeven voordelen van lichttherapie die u moet weten.

Verbeterde stemming

Een van de belangrijkste voordelen van lichttherapie is het vermogen om de stemming te verbeteren en symptomen van depressie en angst te verminderen. Studies hebben aangetoond dat blootstelling aan fel licht het serotonineniveau in de hersenen verhoogt, wat de stemming verhoogt en gevoelens van droefheid of melancholie vermindert. Het is ook aangetoond dat het de cognitieve vaardigheden verbetert en helpt bij vermoeidheid en gebrek aan motivatie in verband met seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD).

Betere slaapkwaliteit

Lichttherapie is ook effectief gebleken bij de behandeling van slaapgerelateerde problemen zoals slapeloosheid en vertraagde slaapfase syndroom (DSPS). Door op bepaalde momenten van de dag natuurlijk zonlicht te simuleren, laat lichttherapie het lichaam denken dat zonsopgang of zonsondergang dichterbij is dan in werkelijkheid, wat helpt om het circadiane ritme te herschikken zodat de slaapcyclus beter wordt gereguleerd. Blootstelling aan fel licht overdag kan ook helpen om ‘s nachts gemakkelijker in slaap te vallen, doordat het lichaam beter herkent wanneer het tijd is om naar bed te gaan.

Snellere wondgenezing

Lichttherapie kan ook de wondgenezing versnellen door de bloedtoevoer naar het getroffen gebied te vergroten en gezonde celgroei te bevorderen. Studies hebben aangetoond dat rode en infrarode golflengten de wondgenezing bevorderen, terwijl blauwe golflengten de groei van bacteriën remmen, wat infecties bij snijwonden of schaafwonden kan helpen voorkomen omdat ze sneller genezen. Dit type therapie wordt zelfs met groot succes gebruikt door medische professionals in brandwondenafdelingen.

Pijnbestrijding

Lichttherapie kan ook met succes worden gebruikt voor de behandeling van pijn, zoals hoofdpijn en spierpijn, omdat het de ontsteking in het getroffen gebied vermindert en de doorbloeding en oxygenatie verbetert, wat het herstel na een verwonding of verrekking van spieren of banden versnelt. Hoewel dit meestal geen langetermijnoplossing is voor de behandeling van chronische pijn, hebben veel mensen verlichting van acute pijn gevonden door regelmatige behandelingen met lichttherapieapparatuur zoals lichtkussens of handlasers die speciaal voor dit doel zijn ontworpen.

Schonere huid

Lichttherapie wordt steeds populairder bij mensen die oplossingen zoeken voor problematische huidaandoeningen zoals acne of psoriasis. Dit komt door zijn ontstekingsremmende eigenschappen en zijn vermogen om bacteriën te doden die huidontstekingen veroorzaken, terwijl het de collageenproductie op cellulair niveau stimuleert, wat tekenen van veroudering zoals rimpels en fijne lijntjes voorkomt. Lichttherapieën zijn verkrijgbaar bij dermatologen, maar er zijn ook verschillende in de handel verkrijgbare apparaten waarmee thuis behandelingen kunnen worden uitgevoerd.

Verlaging van stressniveaus

Een ander voordeel van lichttherapie is de vermindering van stressniveaus door de positieve effecten op hormonen als cortisol, die stressreacties reguleren, en op serotonine, dopamine, noradrenaline, epinefrine en melatonine, die allemaal betrokken zijn bij het reguleren van stemmingen en emoties. Regelmatige blootstelling aan helder licht, vooral in tijden van langdurige stress, kan helpen het fysieke, emotionele en mentale evenwicht te herstellen, waardoor je je over het algemeen beter voelt over het leven.

Verhoogd energieniveau

Last but not least is een van de beste voordelen van lichttherapie dat het het energieniveau gedurende de dag verhoogt door de cellen in het lichaam te stimuleren die ATP (adenosinetrifosfaat) produceren – de belangrijkste energiebron van het lichaam voor al zijn normale functies – en het metabolisme stimuleert, wat helpt om voedsel om te zetten in energie zodat u zich gedurende de dag energieker voelt, zonder cafeïne of andere suikerhoudende dranken.


Wat is lichttherapie: 7 factoren om te overwegen bij de aankoop.

Lichttherapie, ook bekend als fototherapie, is al tientallen jaren een populaire vorm van alternatieve geneeskunde. Hierbij wordt het lichaam blootgesteld aan bepaalde golflengten van licht, meestal in het ultraviolette (UV) spectrum, om een therapeutisch effect te produceren. Dit kan helpen bij verschillende gezondheidsproblemen, waaronder huidaandoeningen, verlichting van artritispijn, depressie en stressvermindering. Maar voordat u investeert in een lichttherapieapparaat, zijn er een paar factoren die u moet overwegen om te bepalen of het voor u de juiste keuze is.

De gezondheidsvoordelen van lichttherapie

Lichttherapie heeft zowel korte- als langetermijnvoordelen voor de gezondheid, afhankelijk van het soort licht dat wordt gebruikt en hoe het wordt toegediend. UV-straling stimuleert de productie van vitamine D, wat de immuniteit tegen bepaalde ziekten, zoals kanker en infecties door bacteriën en virussen, bevordert. Het kan ook de stemming verbeteren, angst verminderen en symptomen van seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD) verlichten. Bovendien kan regelmatige blootstelling aan bepaalde soorten UV-licht acne, psoriasis en andere huidaandoeningen helpen elimineren.

Types van lichttherapie apparaten

Er zijn twee hoofdtypen lichttherapieapparaten: Volspectrumlampen, die wit zichtbaar licht uitstralen, en lampen die specifiek UV-straling uitstralen. Volspectrumlampen worden vaak gebruikt om SAD te behandelen omdat ze alle zichtbare kleuren van het zonlicht uitstralen, inclusief rood en blauw, die een kalmerend effect op de geest hebben. Deze apparaten worden meestal in slaapkamers of woonkamers geplaatst, zodat ze de hele dag kunnen worden gebruikt terwijl men wakker is. UV-lampen daarentegen mogen alleen gedurende korte perioden op bepaalde momenten van de dag worden gebruikt, omdat ze veel intenser zijn dan natuurlijk zonlicht en bij verkeerd gebruik zonnebrand of erger kunnen veroorzaken.

Duur en gebruiksfrequentie

De meeste deskundigen raden aan te beginnen met kortere sessies met een lagere intensiteit wanneer u een van de lichttherapieapparaten gebruikt. De optimale duur hangt af van uw individuele behoeften, maar bedraagt gewoonlijk 20 minuten tot een uur per sessie voor volspectrumlicht, terwijl UV moet worden beperkt tot 15 minuten of minder per sessie, afhankelijk van uw gevoeligheidsniveau. De frequentie waarmee u uw apparaat moet gebruiken verschilt ook van persoon tot persoon, maar de meeste mensen vinden dat 20-30 minuten per dag gedurende enkele weken de beste resultaten oplevert.

Veiligheidsoverwegingen

Bij elk type kunstlicht voor gezondheidsdoeleinden is het belangrijk dat u de veiligheidsmaatregelen serieus neemt door de instructies van de fabrikant zorgvuldig op te volgen en maatregelen te nemen zoals het dragen van beschermende brillen indien nodig of het verminderen van de blootstellingstijd als u irriterende bijwerkingen zoals roodheid of jeuk ervaart. Overleg daarom met uw arts voordat u een behandeling met lichttherapie-apparatuur begint om het zekere voor het onzekere te nemen.

Kosten en kwaliteit

De kosten variëren sterk afhankelijk van het type en de kwaliteit van het apparaat, maar er zijn ook goedkope producten van 50 tot 250 dollar. Hun doeltreffendheid kan echter sterk verschillen van die van duurdere modellen, die meestal onderdelen van hogere kwaliteit bieden, zoals betere lenzen of lampen met een hoger wattage. Het is dus belangrijk om verschillende opties te vergelijken voordat u in een bepaald apparaat investeert, om er zeker van te zijn dat u iets krijgt dat blijvende waarde biedt, ongeacht uw budget.

Eenvoud en draagbaarheid

Bij het kiezen van een lichttherapieapparaat is een belangrijke factor die veel mensen over het hoofd zien de eenvoud en draagbaarheid. Sommige modellen vereisen een ingewikkeld installatieproces, terwijl andere modellen direct uit de doos klaar zijn voor gebruik en minimale of geen montage vereisen, waardoor ze ideaal zijn voor degenen die een snel en eenvoudig installatieproces willen zonder zich zorgen te hoeven maken over ingewikkelde instructies of compatibiliteitsproblemen met onderdelen, mochten reparaties nodig zijn. Bovendien zijn veel modellen verkrijgbaar in kleine formaten met optionele draagtassen, ideaal voor wie iets praktisch zoekt om overal mee naar toe te nemen.

Conclusie

Lichttherapie heeft vele potentiële voordelen, waaronder een verbeterd geestelijk welzijn, ondersteuning bij chronische pijn, behandeling van huidaandoeningen, stimulering van het immuunsysteem en hulp bij het reguleren van de slaapcyclus, en nog veel meer. Wanneer lichttherapie op de juiste manier wordt toegepast in een veilige, gecontroleerde omgeving, kan het een ongelooflijk effectieve manier zijn om een aantal verschillende aandoeningen te behandelen. In dit artikel schetsen we 7 belangrijke factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van apparatuur die het beste bij uw behoeften past, ongeacht het budget dat u hanteert.


Alles wat u moet weten over lichttherapie

Wat is lichttherapie?

Lichttherapie is een vorm van behandeling waarbij natuurlijk of kunstmatig licht wordt gebruikt om de lichamelijke en geestelijke gezondheid van mensen te verbeteren. Het omvat blootstelling aan zonlicht, fluorescerend licht, laserbehandelingen en andere lichtbronnen. Lichttherapie wordt al eeuwenlang gebruikt voor de behandeling van verschillende aandoeningen, van de behandeling van seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD) tot hulp bij depressie en angst.

Hoe werkt lichttherapie?

Lichttherapie werkt op specifieke delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor het regelen van stemming en gedrag. De hoeveelheid licht die tijdens de behandeling wordt gebruikt hangt af van de individuele behoeften van de patiënt, maar over het algemeen helpt het om de niveaus van serotonine in de hersenen te verhogen – een neurotransmitter die de stemming regelt – terwijl het de niveaus van melatonine, die verantwoordelijk zijn voor slaperigheid en depressie, verlaagt. Door deze chemische stoffen in de hersenen te beïnvloeden via lichttherapie, is het mogelijk om positieve effecten op stemming en gedrag te ervaren zonder de noodzaak van medicatie.

Welke ziekten worden vaak behandeld met lichttherapie?

Lichttherapie kan worden gebruikt om veel verschillende aandoeningen te behandelen, waaronder depressie, angst, slapeloosheid, vermoeidheid, stressgerelateerde stoornissen zoals posttraumatische stressstoornis (PTSS), bipolaire stoornis, ADHD/ADD, seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD), circadiane ritmestoornissen (invloed op de interne klok), premenstrueel syndroom (PMS) en perimenopauzeklachten, en meer.

Zijn er bijwerkingen van lichttherapie?

Er zijn geen ernstige bijwerkingen van lichttherapie; de meeste mensen hebben alleen last van lichte hoofdpijn of misselijkheid na een sessie vanwege de intensiteit van het licht dat tijdens de behandeling wordt gebruikt. In zeldzame gevallen zijn echter ernstigere reacties gemeld, zoals epileptische aanvallen. Daarom is het belangrijk om altijd een arts te raadplegen voordat u thuis zelf lichttherapie toepast zonder toezicht of begeleiding van een professionele zorgverlener!

Wie kan baat hebben bij lichttherapie?

Bijna iedereen die zijn algemene lichamelijke of geestelijke gezondheid wil verbeteren, kan baat hebben bij lichttherapie! Enkele veel voorkomende groepen die deze vorm van behandeling zouden kunnen overwegen zijn mensen met SAD of andere seizoensgebonden affectieve stoornissen; mensen die worstelen met chronische slaapproblemen zoals slapeloosheid; mensen die tekenen van depressie of angst ervaren; mensen die moeite hebben zich te concentreren als gevolg van ADHD/ADD; Patiënten die lijden aan hormonale onbalans als gevolg van de menopauze of het premenstrueel syndroom; personen van wie de interne klok niet synchroon loopt als gevolg van jetlag; personen die lijden aan PTSD en/of andere vormen van trauma-gerelateerde stress, evenals atleten die een voorsprong willen nemen op hun concurrenten door gebruik te maken van deze krachtige vorm van helende energie!

Hoe lang duurt het voordat ik resultaten zie met lichttherapie?

Bij regelmatig gebruik van deze techniek kan het 1 tot 4 weken duren, afhankelijk van hoe vaak u zich laat behandelen en uw individuele lichaamssamenstelling – sommigen ervaren echter al na een paar dagen verlichting! Over het algemeen zult u echter vrij snel positieve veranderingen merken in uw stemming en energieniveau, terwijl het langer kan duren voordat veranderingen op langere termijn die verband houden met de fysiologische genezing merkbaar of meetbaar zijn. Vergeet niet dat iedereen anders is, dus de resultaten kunnen sterk variëren, afhankelijk van de constitutie en de algemene gezondheids-/welzijnsdoelen die tijdens de behandeling worden nagestreefd!

Is er nog iets dat ik moet weten over lichttherapie?

U moet altijd een gekwalificeerde arts raadplegen voordat u zelf thuis een behandeling begint – vooral als u een onderliggende aandoening hebt zoals epilepsie, want intense flitsen en stroboscooplampen kunnen een aanval uitlokken! Als u van plan bent direct buiten te zijn, bedenk dan dat UV-stralen de huid weliswaar niet beschadigen, maar dat langdurige blootstelling toch zonnebrand kan veroorzaken, wat u niet onbedoeld wilt oplopen.