Therapeutische infrarood sauna | Gids

Het helende effect van een therapeutische infraroodsauna

We weten allemaal dat een ontspannende saunasessie een geweldige manier is om stress te verlichten, pijn te verlichten en u gewoon goed te voelen. Maar wist u dat u deze voordelen nog kunt vergroten met een therapeutische infraroodsauna? Vanwege de helende eigenschappen en diepe ontspanning worden infraroodsauna’s steeds populairder als alternatieve remedie voor veel kwalen.

Therapeutische infraroodsauna’s gebruiken hetzelfde principe van verwarmde lucht om een warme en vochtige omgeving te creëren als conventionele sauna’s, maar met één groot verschil: ze gebruiken infrarode lichtgolven om het lichaam rechtstreeks te verwarmen in plaats van de lucht eromheen. Dit type warmte dringt veel dieper door in de weefsels dan warme lucht alleen, waardoor het ideaal is voor iedereen die verlichting zoekt bij chronische vermoeidheid, pijnlijke spieren, stijfheid in de gewrichten of zelfs huidoneffenheden. Bovendien helpt deze vorm van infraroodstraling de bloedsomloop te bevorderen, de algehele zuurstofopname te verbeteren en gifstoffen uit het lichaam te spoelen – en dat alles met een diep gevoel van ontspanning dat nergens anders te vinden is.


therapeutische infrarood sauna

Therapeutische Infrarood Sauna: 6 redenen om te kopen

Met de voortschrijdende medische en wellness-technologie worden ook de manieren waarop we onze gezondheid en ons welzijn kunnen verbeteren steeds beter. Een van de populairste opties is de therapeutische infraroodsauna. Nu steeds meer mensen in hun eigen sauna investeren, is het belangrijk te begrijpen waarom deze investering de moeite waard is. Hier zijn zes redenen waarom u zou moeten overwegen uw eigen therapeutische infraroodsauna aan te schaffen.

Verbeterde bloedcirculatie

Een betere bloedcirculatie is een van de grootste voordelen van een therapeutische infraroodsauna. De warmte van de sauna opent de haarvaten, waardoor de bloedstroom en de bloedsomloop van uw lichaam verbeteren. Dit helpt het lichaam om zuurstof efficiënter te transporteren en verhoogt het vermogen om zichzelf van binnenuit te genezen, wat leidt tot een betere algemene gezondheid en welzijn.

Detoxificatie

De warmte van een therapeutische infraroodsauna kan ook worden gebruikt om te ontgiften! Als uw lichaam opwarmt, geeft het op natuurlijke wijze gifstoffen af via het zweet, zodat u zich kunt ontdoen van onzuiverheden die na verloop van tijd schadelijk kunnen worden als ze niet worden verwijderd. Bovendien helpt zweten de poriën te ontstoppen en de huid grondig te reinigen voor een natuurlijke gloed!

Pijnbestrijding

Therapeutische infrarood sauna’s kunnen verlichting bieden bij chronische pijn zoals spierpijn, gewrichtspijn, artritis, fibromyalgie en zelfs hoofdpijn of migraine. De combinatie van warmte en een verbeterde bloedsomloop helpt de spieren te ontspannen en endorfine vrij te maken, waardoor het ongemak op natuurlijke wijze kan worden verlicht zonder gebruik te maken van medicijnen of andere behandelingen die na verloop van tijd bijwerkingen kunnen hebben.

Stressverlichting

Stress kan een immense invloed hebben op uw lichamelijk welzijn en geestelijke gezondheid. Daarom is het belangrijk om regelmatig manieren te vinden om stress te verlichten! Gelukkig kan een bezoek aan een therapeutische infraroodsauna precies zijn wat u nodig hebt – de warmte die tijdens deze behandeling vrijkomt, blijkt te helpen bij de productie van serotonine in de hersenen (het hormoon dat verantwoordelijk is voor gevoelens van geluk) en verlaagt tegelijkertijd het cortisolniveau, wat betekent dat er minder stresshormonen door uw lichaam stromen!

Verbeterde slaapkwaliteit

Onderzoek heeft aangetoond dat tijd doorbrengen in een infraroodsauna voor het slapen gaan kan leiden tot een betere slaap door het kalmerende effect op lichaam en geest! Door de betere bloedcirculatie in het lichaam als gevolg van de warmte die tijdens deze saunasessies wordt opgewekt, verbetert ook de kwaliteit van de rustgevende slaap. Veel deskundigen geloven dat infraroodsauna’s zelfs een effectief alternatief kunnen zijn voor mensen met slapeloosheid die op de lange termijn niet afhankelijk willen zijn van medicijnen!

Voordelen voor gewichtsverlies

Hoewel gewichtsverlies misschien niet de belangrijkste focus is bij de aanschaf van een therapeutische infraroodsauna, is het voor velen een extra bonus! Het zweten tijdens deze sessies resulteert in extra calorieën die worden verbrand tijdens elke sessie, waardoor deze therapie perfect is voor degenen die op zoek zijn naar extra hulp om hun gewenste fysieke doelen te bereiken!

Uiteindelijk hoeft het verbeteren van de algehele gezondheid en het welzijn niet gepaard te gaan met drastische veranderingen in levensstijl of dure procedures – soms zijn kleine, consistente stappen naar verbetering, zoals het regelmatig bezoeken van een therapeutische infraroodsauna als onderdeel van uw routine, alles wat nodig is om dichter bij een zo goed mogelijk leven te komen!


Therapeutische infraroodsauna: 6 tips die u zeker moet lezen

Bent u op zoek naar een manier om te ontspannen en uw lichaam te ontgiften? Dan is de therapeutische infraroodsauna iets voor u. De laatste jaren zijn infraroodsauna’s steeds populairder geworden vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Met zoveel informatie over dit type sauna kan het moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen. Daarom hebben we deze gids samengesteld met zeven tips die u zeker moet lezen als u een infraroodsauna veilig en effectief wilt gebruiken.

Tip 1: Weet waar je aan begint.

Als u in een infraroodsauna investeert, is het belangrijk dat u precies weet wat u koopt en wat de kenmerken ervan zijn. Infraroodsauna’s geven warmte af van ver-infraroodlampen, waardoor het lichaam efficiënter gaat zweten en de genezende stralen dieper in de huid doordringen. In tegenstelling tot traditionele stoom- of hot rocksauna’s hebben infraroodsauna’s geen extra water of stoom nodig om het gewenste effect te bereiken. Ze zijn iets duurder dan andere soorten sauna’s, maar zeker de moeite waard omdat ze tal van gezondheidsvoordelen bieden, zoals een betere bloedsomloop, ontgifting, vermindering van stress en vermoeidheid, betere slaapkwaliteit, verlichting van spierpijn en zelfs gewichtsverlies.

Tip 2: Kies een kwaliteitsproducent

Let er bij het kiezen van een infraroodsauna op dat deze vervaardigd is volgens de veiligheidsnormen en een garantieperiode heeft die eventuele defecten of storingen dekt. Zoek bij het kiezen van een infraroodsauna naar gerenommeerde merknamen; zo weet u zeker dat u een betrouwbaar product krijgt dat gemaakt is van duurzame, hoogwaardige materialen en lang meegaat. Veel fabrikanten bieden op hun website ook nuttig advies over de installatie en het onderhoud van hun producten, en ondersteuning bij technische problemen tijdens het gebruik.

Tip 3: Plan uw saunasessies goed

Bij het plannen van uw saunasessies in een infraroodsauna is het belangrijk om de duur en de frequentie van elke saunasessie zorgvuldig te plannen. In het algemeen raden de meeste deskundigen aan te beginnen met saunasessies van 15-30 minuten bij temperaturen tussen 43°C en 54°C. Naarmate uw lichaam eraan gewend raakt, kunt u zowel de duur als de temperatuur geleidelijk verhogen, maar nooit langer dan 45 minuten of 60°C. Als u uw infraroodsauna voor specifieke medische doeleinden gebruikt, raadpleeg dan uw arts voordat u begint met een behandeling die verder gaat dan wat u comfortabel vindt qua temperatuur en duur.

Tip 4: Zorg voor een goede hygiëne

Het is belangrijk om een goede hygiëne te handhaven bij het gebruik van een infraroodsauna, omdat bacteriën of schimmelsporen zich na verloop van tijd gemakkelijk kunnen ophopen als de sauna niet regelmatig wordt schoongemaakt na elke sessie (vooral als de sauna eerder door iemand anders is gebruikt). Veeg alle oppervlakken na elk gebruik af met antibacteriële doekjes om bacteriën en onaangename geuren te voorkomen. Vergeet ook niet de handdoeken regelmatig te vervangen! Het is ook aanbevolen om onmiddellijk na de sessie te douchen voordat u zich weer in het openbaar begeeft. Dit verwijdert de gifstoffen die vrijkomen bij het zweten en die anders in de lucht terecht kunnen komen en anderen in de omgeving kunnen besmetten als er niet goed voor wordt gezorgd.

Tip 5: Drink tijdens en na het gebruik.

Het is absoluut noodzakelijk dat gebruikers voldoende drinken voor en na het gebruik van een infraroodsauna, zodat hun lichaam niet uitgedroogd raakt door overmatig zweten als gevolg van de hoge temperaturen in dergelijke apparatuur. Drink minstens 237 milliliter voordat u de sauna gebruikt, maar ook weer niet te veel, want dat kan leiden tot misselijkheid of duizeligheid door het verkoelende effect in deze afgesloten ruimtes! Zorg ervoor dat u daarna zo snel mogelijk blijft drinken tot de normale vochtbalans is hersteld. Als u dit niet doet, kan dit leiden tot ernstige aandoeningen zoals uitdroging, die levensbedreigend kunnen zijn als ze niet snel genoeg worden behandeld!

Tip 6: Draag geschikte kleding

Hoewel sommige mensen zich prettig voelen in een infraroodsauna vanwege de lagere temperaturen in vergelijking met traditionele sauna’s met stoom of hete stenen, is het dragen van lichte, losse kleding toch sterk aan te bevelen om huidirritatie of ongemak te voorkomen als gevolg van synthetische stoffen die tegen gevoelige gebieden schuren wanneer u langere tijd in deze apparaten zit! Het is ook raadzaam om nauwsluitende kleding zoals spandex te vermijden, omdat deze kleding de warmte strak tegen het lichaam houdt, waardoor u meer zweet terwijl u in het apparaat zelf zit, wat de effectiviteit van de totale ervaring vermindert! Het dragen van op katoen gebaseerde kleding biedt in plaats daarvan meer ademende opties die zorgen voor een grotere bewegingsvrijheid zonder het comfort van de gebruiker in gevaar te brengen – perfect voor degenen die gewoon willen ontspannen, in plaats van een intensieve fysieke training die ook wordt veroorzaakt door de extreme temperaturen in de omgeving!


Ontdek de voordelen van een therapeutische infraroodsauna – 7 veelgestelde vragen uitgelegd.

Wat is een therapeutische infraroodsauna?

Een therapeutische infraroodsauna is een type sauna dat gebruik maakt van infraroodverwarming om warmte en thermische energie te genereren in plaats van de traditionele stoomsauna. Deze sauna’s gebruiken ver-infraroodstralen die dieper in het lichaam doordringen en daardoor een groter effect hebben dan traditionele stoomsauna’s. Het is aangetoond dat de warmte die door een infraroodsauna wordt opgewekt, ontstekingen vermindert, spierspanning en stijfheid verlicht en gifstoffen uit het lichaam verwijdert. Bovendien hebben studies aangetoond dat regelmatig saunagebruik de cardiovasculaire gezondheid bevordert, het stressniveau verlaagt, de teint en textuur van de huid verbetert, het immuunsysteem stimuleert en kan helpen bij het afvallen.

Wat zijn de belangrijkste gezondheidsvoordelen van een infraroodsauna?

Regelmatig gebruik van een infraroodsauna kan tal van gezondheidsvoordelen opleveren. De belangrijkste zijn het verminderen van ontstekingen in het hele lichaam, het verbeteren van de huidskleur en -textuur, het verhogen van de bloedsomloop, het verbeteren van de gewrichtsmobiliteit, het verhogen van de stofwisseling voor een snellere calorieverbranding, het verminderen van stressniveaus, het verbeteren van de slaapkwaliteit, het stimuleren van het immuunsysteem, het ontgiften van lichaamsvreemde stoffen in de cellen en het verbeteren van de cardiovasculaire prestaties.

D Helpt een infraroodsauna bij het afvallen?

Ja! Studies hebben aangetoond dat regelmatig gebruik van een infraroodsauna de stofwisseling verhoogt, waardoor bij elke saunasessie meer calorieën worden verbrand dan bij een traditioneel stoombad of een sauna met droge warmte. Bovendien helpt het zweten door infraroodwarmte het lichaam om overtollig water en gifstoffen af te voeren, wat kan leiden tot minder opgeblazen gevoel en een betere algehele conditie.

Kan ik kleding dragen als ik een infraroodsauna gebruik?

Nee – u hoeft geen kleding te dragen als u een infraroodsauna gebruikt, omdat deze anders werkt dan traditionele stoomsauna’s of sauna’s met droge warmte. De ver-infraroodstralen die in dit type sauna worden gebruikt, kunnen door kleding heen dringen. Daarom is het aanbevolen dat u de sauna naakt betreedt (of in ieder geval minimale kleding draagt) om het meeste profijt te hebben van elke sessie. Als u echter om persoonlijke redenen liever kleding draagt, zorg er dan voor dat deze licht en ademend is, want zware materialen kunnen de effectiviteit verminderen en oververhitting of ongemak veroorzaken tijdens het gebruik.

Hoe vaak moet ik een infraroodsauna gebruiken?

In het algemeen wordt aanbevolen de infraroodsauna 2 tot 3 keer per week te gebruiken, waarbij elke saunasessie tussen de 15 en 30 minuten duurt. Dit geeft u voldoende tijd om uw lichaamstemperatuur geleidelijk te laten stijgen en tegelijkertijd voldoende tijd voor een adequate afkoeling om de voordelen te maximaliseren en oververhitting of uitdroging tijdens het gebruik te voorkomen. Indien nodig kunnen ook kortere sessies van 5-10 minuten worden gebruikt, maar deze zijn niet zo effectief als langere sessies, omdat er onvoldoende warmte-energie wordt gegenereerd en de daaropvolgende afkoelingsperiode ontoereikend is.

Zijn er risico’s verbonden aan het gebruik van een infraroodsauna?

In het algemeen zijn er geen bekende risico’s verbonden aan het gebruik van een therapeutische infraroodsauna, mits correct gebruikt. Maar zoals met alles, zijn er bepaalde voorzorgsmaatregelen die moeten worden genomen tijdens het gebruik, zoals het vermijden van overbelasting, gehydrateerd blijven voor en na elke sessie, het vermijden van activiteiten met een hoge intensiteit en het vermijden van alcoholgebruik voor en na het gebruik. Zwangere vrouwen wordt over het algemeen aangeraden hun arts te raadplegen voordat zij enige vorm van fysiotherapie proberen, vooral in een verwarmde omgeving zoals deze.

Hoe kies ik de juiste therapeutische infraroodsauna voor mij?

Het kiezen van de juiste therapeutische infraroodsauna hangt af van verschillende factoren, zoals budget, beschikbare ruimte, gewenste functies, vermogen, enz. Het is belangrijk om eerst na te gaan wat voor soort omgeving u wilt creëren, binnen of buiten, gevolgd door de beschikbare ruimte als u rekening houdt met de afmetingen. Qua vermogen moet u een model kiezen dat u, afhankelijk van uw doelstellingen – ontspanning, ontgifting, enz. – op een laag, gemiddeld of hoog niveau. Ten slotte spelen ook de beschikbare functies van de huidige modellen een belangrijke rol, zoals entertainmentsystemen, aromatherapie-uitbreidingen, enz. afhankelijk van individuele voorkeuren.