Het bleken van de huid met lichttherapie: alles wat u moet weten
Lichttherapie wordt steeds populairder in de wereld van de huidverzorging, en met reden. Het gebruik van natuurlijk of kunstmatig licht om de huid te verbeteren wordt al eeuwenlang toegepast, maar pas sinds kort zijn onderzoekers zich in de details gaan verdiepen. In dit artikel leest u wat lichttherapie is, welke vormen het heeft en hoe u het kunt gebruiken om uw huid jong en gezond te houden.
Lichttherapie is een niet-invasieve behandeling waarbij ultraviolette stralen (UVR) of andere golflengten van licht worden gebruikt om verschillende medische aandoeningen en huidproblemen te behandelen. Meestal worden speciale lampen gebruikt om UVR-lichtgolven op het aangetaste lichaamsdeel te schijnen. De afgelopen jaren hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat bepaalde soorten UVR-behandelingen leiden tot verbeteringen van de huidskleur en -textuur, zoals een vermindering van rimpels en een stralend uiterlijk. Afgezien van de esthetische voordelen is ook aangetoond dat sommige vormen van lichttherapie acne behandelen door de bacteriën aan te pakken die puistjes veroorzaken. Bovendien kan UVR-straling helpen het vitamine D-niveau in het lichaam te reguleren en de collageenproductie te verhogen, wat resulteert in een stevigere, jeugdigere huid.
Lichttherapie voor de huid: 10 redenen om te behandelen.
De laatste jaren is lichttherapie steeds meer uitgegroeid tot een van de meest populaire behandelingen voor diverse huidaandoeningen. Ook bekend als fototherapie, wordt deze dermatologische behandeling gebruikt om psoriasis, eczeem en acne breakouts te behandelen. Maar waarom zou u lichttherapie voor uw huid overwegen? Hier zijn 10 redenen om deze vorm van behandeling te overwegen.
Niet-invasieve behandeling
Lichttherapie vereist geen invasieve procedures of medicijnen. Het kan direct worden toegepast op de aangetaste huidgebieden in korte sessies die geen downtime vereisen en vrijwel geen bijwerkingen hebben.
Snelle resultaten
Lichttherapie kan al twee tot drie weken na de behandeling zichtbare resultaten opleveren. In sommige gevallen kan er zelfs eerder verbetering optreden. Dit maakt het een ideale keuze voor mensen die een snelle verlichting van hun huidaandoening zoeken zonder drastische maatregelen zoals chirurgie of medicatie.
Aanpasbare behandeling
Lichttherapie kan worden afgestemd op ieders behoeften en voorkeuren. De intensiteit, duur en frequentie van de behandelingen kunnen worden aangepast aan de ernst en het type van de te behandelen huidaandoening. Zo kunnen behandelaars het behandelplan afstemmen op de specifieke behoeften en doelen van elk individu.
Veilig voor langdurig gebruik
In tegenstelling tot veel conventionele vormen van behandeling, zoals steroïden of antibiotica, kan lichttherapie indien nodig gedurende een lange periode veilig worden gebruikt, omdat er weinig bijwerkingen of risico’s aan verbonden zijn. Incidentele roodheid of lichte irritatie die kort na een sessie optreedt, is meestal gering en verdwijnt snel na afloop van de behandeling(en).
Kan meerdere aandoeningen tegelijk behandelen
Wanneer lichttherapie wordt gebruikt in combinatie met andere behandelingen, zoals topische zalven of orale medicijnen, kunnen meerdere huidaandoeningen tegelijkertijd worden behandeld – iets wat niet noodzakelijkerwijs mogelijk is wanneer men alleen vertrouwt op medicijnen. Dit maakt lichttherapie een geweldige optie als het gaat om het behandelen van meerdere probleemgebieden tegelijk zonder uitsluitend te vertrouwen op traditionele medische therapieën.
Kan littekens van acne-uitbraken verminderen.
Lichttherapie is ook effectief gebleken bij het verminderen van littekens na eerdere puistjes door het stimuleren van gezonde celherstelactiviteiten in de aangetaste huidgebieden, waardoor de huid sneller en effectiever geneest dan met andere behandelingen alleen mogelijk zou zijn.
Veelzijdige behandeling
Lichttherapie is zeer veelzijdig – het kan thuis worden uitgevoerd (met een medisch goedgekeurd apparaat) of door een gekwalificeerde professional in een kliniek, afhankelijk van de omvang en de aard van het huidprobleem in kwestie. Dit maakt het gemakkelijk toegankelijk, dus zelfs mensen die ver weg wonen of beperkte toegang hebben tot dermatologische klinieken kunnen profiteren van deze vorm van behandeling als ze voor deze route kiezen.
Verbetert de kwaliteit van leven voor mensen met chronische huidaandoeningen.
Onderzoek heeft aangetoond dat lichttherapie de levenskwaliteit van mensen met chronische huidaandoeningen zoals psoriasis, vitiligo en eczeem aanzienlijk verbetert door de cellulaire activiteit te bevorderen en tegelijkertijd jeuk, branderigheid, schilfering, kloven, roodheid, pijn, vermoeidheid, verlegenheid, depressie, sociaal isolement, gebrek aan zelfvertrouwen, enz. te verminderen.
Kosteneffectieve optie in vergelijking met andere behandelingen.
Hoewel de prijzen sterk variëren afhankelijk van locatie en aanbieder, worden de kosten van de gebruikte apparatuur, arbeidskosten, enz. meestal geheel of gedeeltelijk vergoed door veel zorgverzekeraars, waardoor lichttherapie een zeer kosteneffectieve optie is in vergelijking met andere vormen van behandeling zoals acupunctuur, laserverwijdering, enz.
Gemakkelijk te integreren in reguliere routinebehandelingen
Tot slot maakt de niet-invasieve aard van lichttherapie het gemakkelijk om het in te passen in reguliere routinebehandelingen, waardoor gebruikers consistente behandelingen over een langere periode kunnen ondergaan, wat helpt om de symptomen onder controle te houden en tegelijkertijd de risicomijdende reacties veroorzaakt door overmatig gebruik van geneesmiddelentherapieën te minimaliseren.
Al met al zijn er veel redenen waarom men zou kunnen overwegen lichttherapie te proberen voor hun huidaandoening, of het nu gaat om milde acne-uitbraken, incidentele eczeemsymptomen, chronische psoriasisuitbraken, enz. – het biedt niet alleen snelle resultaten, maar ook aanpasbare, niet-invasieve, veilige lange termijn gebruik met meerdere gelijktijdige toepassingen, vermindert de kans op littekens, is kosteneffectief, is gemakkelijk te integreren met therapieën en verbetert de kwaliteit van leven voor degenen die lijden aan chronische aandoeningen, en is een levensvatbaar alternatief voor de traditionele medische benaderingen die vandaag beschikbaar zijn.
Lichttherapie voor de huid: 5 essentiële stappen
Lichttherapie wordt steeds gebruikelijker in de schoonheidsindustrie omdat steeds meer mensen natuurlijke en niet-invasieve methoden zoeken om het uiterlijk van hun huid te verbeteren. Met een lichttherapieapparaat kunt u gemakkelijk uw teint verbeteren en rimpels, pigmentvlekken en andere tekenen van veroudering verminderen. Dit type behandeling wordt gebruikt om de huid te verjongen door de collageenproductie te verhogen en de celvernieuwing te stimuleren. Lichttherapie kan ook worden gebruikt om acne, rosacea, psoriasis en vele andere huidaandoeningen te behandelen.
Voordelen van lichttherapie voor de huid
Lichttherapie biedt vele voordelen voor de gezondheid en het uiterlijk van de huid. Het helpt de collageenproductie te stimuleren, wat leidt tot een verbeterde huidelasticiteit en een vermindering van fijne lijntjes en rimpels. Lichttherapie bevordert ook de celvernieuwing en verhoogt de doorbloeding. Deze verhoogde doorbloeding voorziet de huidcellen van vitale voedingsstoffen die schade of verkleuring door blootstelling aan de zon of andere omgevingsfactoren helpen herstellen. Bovendien kan lichttherapie ontstekingen in de huid verminderen die kunnen leiden tot puistjes of opflakkeringen van bepaalde aandoeningen zoals psoriasis.
Soorten lichttherapie voor de huid
De twee meest voorkomende soorten lichttherapie zijn LED-lichttherapie (light-emitting diode) en low-level lasertherapie (LLLT). LED-lichttherapie gebruikt specifieke golflengten van zichtbaar licht – meestal rood of blauw – om door de buitenste laag van de huid heen te dringen in diepere lagen om de celregeneratie te bevorderen. Low-level lasertherapie gebruikt laserstralen in plaats van zichtbaar licht om diep in het weefsel door te dringen zonder letsel of brandwonden te veroorzaken, zoals bij sommige conventionele lasers het geval kan zijn. De intensiteit van zowel de LED’s als de LLLT wordt gecontroleerd zodat ze bij gebruik geen gezonde cellen beschadigen.
Hoe werkt het?
Bij een typische sessie met een lichttherapieapparaat zit u voor een draagbaar apparaat dat LED- of laserstralen uitzendt op een specifieke diepte onder het huidoppervlak, afhankelijk van de te behandelen aandoening. De duur van een sessie hangt af van het te behandelen gebied en de gewenste diepte, maar duurt meestal ongeveer 10 minuten per gebied, bijvoorbeeld 20 minuten voor het gezicht en de hals samen. Veel machines hebben een afstandsbediening, zodat u de duur van elke sessie kunt kiezen en de intensiteit kunt aanpassen aan uw comfortniveau. Na elke sessie zou u een onmiddellijke verbetering van de textuur en een zachte gloed op uw gezicht moeten voelen die tot enkele dagen na de behandeling aanhoudt, afhankelijk van hoe vaak u het apparaat gebruikt.
Voorzorgsmaatregelen en bijwerkingen
Hoewel het gebruik van lichttherapie voor huidverzorging vele voordelen heeft, zijn er bij elke medische procedure, inclusief deze behandelingen, ook mogelijke bijwerkingen als u niet voorzichtig bent bij het gebruik thuis. Sommige mensen kunnen een licht ongemak ervaren tijdens de behandeling als gevolg van gevoeligheid; dit gaat echter meestal snel over zodra de behandeling wordt gestopt of de instellingen worden aangepast door een professionele dermatoloog/estheticus die bekend is met dergelijke behandelingen. Bovendien kan langdurige blootstelling aan bepaalde soorten licht het risico op zonnebrand vergroten. Daarom is het belangrijk om de aanbevolen tijd per sessie die op de productverpakking staat, niet te overschrijden. Als u ernstige acnelittekens hebt op grote delen van uw gezicht of lichaam, moet u een arts raadplegen voordat u met een nieuw huidverzorgingsprogramma begint – vooral als het lichttherapieën omvat – omdat dit de bestaande littekens eerder kan verergeren dan verbeteren!
Tips voor succesvolle resultaten met lichttherapie voor de huid
Voor succesvolle resultaten met lichttherapie thuis is het belangrijk om het juiste protocol te volgen:
Reinig uw gezicht grondig voordat u met de behandeling begint.
Dit zal ervoor zorgen dat er geen vuil/olie onder de lampen komt te zitten, wat na verloop van tijd irritatie/ontstekingen kan veroorzaken.
Gewoon langzaam te werk gaan
Begin eerst met slechts vijf minuten per zone en verhoog dan geleidelijk de duur indien nodig, afhankelijk van individuele voorkeuren.
Draag tijdens de sessies een beschermende bril die UV-stralen afschermt.
Dit beschermt de ogen tegen mogelijke schade door geconcentreerde stralen.
Vermijd direct contact met de ogen tijdens de behandeling van het gezicht rondom de ogen.
Dit kan letsel/ongemak voorkomen.
Optimaliseer uw lichttherapieroutines voor maximaal profijt.
Als u maximaal voordeel wilt halen uit thuisbehandelingen zoals LED/laag-niveau lasertherapie, is het belangrijk om regelmatige onderhoudsroutines aan te houden! Plan regelmatige afspraken om de één tot twee weken, afhankelijk van de ernst/omvang van het behandelde gebied (voorafgaand overleg met uw arts wordt ten zeerste aanbevolen) – houd u indien mogelijk tweemaal per dag aan dezelfde routine (bij voorkeur ‘s ochtends/’s avonds) – gebruik achteraf altijd zonnebrandcrème om de pas blootgestelde gezonde cellen te beschermen!
De huiddeskundigengids voor lichttherapie: 7 veelgestelde vragen beantwoord.
Op zoek naar antwoorden op al uw vragen over huidlichttherapie? Zoek niet verder – onze expertgids heeft alle antwoorden voor u! Hier vindt u alles wat u moet weten.
Wat is lichttherapie voor de huid?
Lichttherapie voor de huid is een niet-invasieve, zachte behandeling die zichtbaar licht en infrarood licht (warmte) gebruikt om de huidstructuur te verbeteren, rimpels te behandelen, ontstekingen te verminderen en nog veel meer. Het kan worden toegepast op het gezicht, de hals, de borst en de handen om de huid te verjongen en de collageenproductie te stimuleren. Deze behandeling kan ook roodheid helpen verminderen die geassocieerd wordt met rosacea en acne. Het is een veilig alternatief voor invasievere methoden zoals lasers of chemische peelings.
Hoe werkt lichttherapie?
Lichttherapie levert lichtenergie aan de diepere lagen van de huid via ultrafijne microkristallen in speciale maskers die tijdens de behandeling worden gedragen. De microkristallen zetten deze energie om in warmte, die vervolgens verschillende chemische reacties teweegbrengt in de doelgebieden van uw huid. Deze reacties creëren nieuw collageen, wat resulteert in een gladdere, jeugdiger uitziende huid die straalt van gezondheid!
Wat zijn de voordelen van lichttherapie?
Lichttherapie biedt tal van voordelen, waaronder een verbeterde textuur, minder rimpels en fijne lijntjes, vervaging van acnelittekens en pigmentvlekken, minder roodheid door couperose of andere ontstekingen, een verhoogde collageenproductie voor een stevigere huid en zelfs een vermindering van de poriën! Lichttherapie kan worden toegepast op alle huidtypes, van lichte tot donkere huid – waardoor het de ideale keuze is voor iedereen die op zoek is naar stralende resultaten met minimale downtime en inspanning!
Wat zijn de verschillende soorten lichttherapie?
Er zijn verschillende soorten lichttherapie, afhankelijk van uw individuele behoeften en voorkeuren. Rode lichttherapie (RLT) maakt gebruik van bijna-infrarode golven om diep in de dermis door te dringen, waar ze de doorbloeding stimuleren en genezingsprocessen bevorderen; terwijl blauwe lichttherapie (BLT) gebruik maakt van UV-vrije golflengten die gericht zijn op bacteriën die geassocieerd worden met acne-uitbraken; Therapie met groen licht (GLT) bevordert de algehele doorbloeding en verheldert de vale teint; tot slot combineert therapie met wit licht (WLT) alle drie de kleuren in één sessie, waardoor verkleuringen worden geëgaliseerd en ontstekingen en wallen onder de ogen worden verminderd – om maar een paar opties te noemen!
Hoe moet ik me voorbereiden op een lichttherapiebehandeling?
Voordat u met een lichttherapiebehandeling begint, moet u een ervaren dermatoloog of gediplomeerd schoonheidsspecialiste raadplegen die kan beoordelen welk type behandeling voor u het meest geschikt is en hoe vaak de behandeling in de loop van de tijd moet worden uitgevoerd. Als u zwanger bent, informeer dan vooraf de arts zodat hij of zij u alternatieve aanbevelingen kan geven!
Hoe lang duren de resultaten van lichttherapiebehandelingen?
De resultaten van lichttherapiebehandelingen kunnen tussen de 3 en 6 maanden aanhouden, afhankelijk van hoe vaak de behandelingen in die periode zijn uitgevoerd en hoe goed de persoon zijn huid daarna verzorgt – bijv. door goede zonbeschermingsmaatregelen te nemen, zoals het dragen van zonnebrandcrème als u naar buiten gaat, enz. want UV-stralen kunnen schade veroorzaken die veel van de voordelen van de behandeling zelf teniet kan doen!
Is lichttherapie veilig voor alle huidtypes?
Lichttherapie wordt over het algemeen als veilig beschouwd als het correct wordt uitgevoerd door een gekwalificeerde professional. Mensen met een gevoelige huid kunnen echter roodheid of een licht ongemak ervaren na de behandeling, maar dit zou na korte tijd moeten verdwijnen; evenzo is extra voorzichtigheid geboden voor mensen met een zeer donkere huidskleur vanwege het hogere risico op melanoom door verhoogde blootstelling aan UV-straling.