Is infrarood sauna gezond

De verborgen voordelen van de infraroodsauna: de gezondste manier om te ontspannen | Is infrarood sauna gezond

Heeft u zich ooit afgevraagd hoe gezond een infraroodsauna voor uw lichaam kan zijn? Dit type sauna, met zijn doordringende warmte, bestaat al jaren en wordt steeds populairder bij mensen die op zoek zijn naar diepe ontspanning en ontgifting.

Gezondheidsvoordelen van een infrarood sauna

Verbeter je gezondheid met een infrarood cabine

Gezondheidsvoordelen van een infraroodsauna

Infraroodsauna’s gebruiken licht om warmte te genereren, die vervolgens door het lichaam op cellulair niveau wordt opgenomen, wat tal van voordelen oplevert. Van gewichtsverlies tot verlichting van chronische pijn, een infraroodsauna biedt vele potentiële voordelen voor de gezondheid die nog steeds worden onderzocht.

Infraroodcabine kopen in Blankenberge

Infraroodcabine kopen in Geraardsbergen

Infraroodcabine kopen in Lokeren

Infraroodcabine kopen in Eeklo

Infraroodcabine Destelbergen

Infraroodcabine Wervik

Infraroodcabine kopen in Zonnebeke

Om te beginnen kunnen infrarood sauna’s stress en spanning verlichten. De geproduceerde warmte doet de spieren van het lichaam ontspannen, zodat de gebruiker een diep gevoel van rust ervaart. Dit kan leiden tot een verlaging van de hartslag en de bloeddruk, en een betere bloedsomloop. Bovendien kan de infraroodsauna bijdragen tot huidverjonging door de verhoogde doorbloeding en verbeterde circulatie in het lichaam.

Gebleken is dat het toegenomen zweten dat door een infraroodsessie wordt gestimuleerd, gifstoffen effectiever uit het lichaam spoelt dan traditionele methoden zoals lichaamsbeweging of stoombaden. Recente studies hebben ook aangetoond dat regelmatig gebruik van een infraroodsauna de gezondheid van hart en bloedvaten kan helpen verbeteren door het cholesterolgehalte te reguleren en het risico op hartziekten te verminderen.

is infrarood sauna gezond

Get Ready to Glow: Een inleiding tot de wonderen van infrarood sauna’s

Het valt niet te ontkennen dat sauna’s een fantastische manier zijn om te ontspannen en tot rust te komen. Voor wie een luxueuze en verjongende ervaring zoekt, biedt de infraroodsauna een uniek alternatief voor de traditionele stoomsauna. Maar wat onderscheidt een infraroodsauna nu precies van een traditionele stoomsauna? Welke gezondheidsvoordelen kan men verwachten van een saunasessie in een infraroodsauna? En vooral: is een infraroodsauna gezond?

Infrarood sauna Geraardsbergen

Infraroodcabine Kruibeke

Infraroodcabine Koksijde

Infraroodcabine Meulebeke

Infraroodcabine kopen in Lo-Reninge

Infraroodcabine Staden

Infrarood sauna Dendermonde

Dit artikel zal proberen deze en andere vragen te beantwoorden door een diepgaande inleiding te geven in de wereld van de infrarood sauna.

Wat is een infraroodsauna?

Een infraroodsauna verschilt van een traditionele stoom- of droge sauna doordat hij in plaats van warmte ver infrarode lichtgolven gebruikt om een warme omgeving te creëren die ontspanning bevordert. Verre infraroodstralen verhitten objecten rechtstreeks zonder de omringende lucht te verhitten, wat betekent dat ze dieper in het lichaam doordringen dan andere vormen van energie die door traditionele sauna’s met hete stenen of stoom worden geleverd.

Daardoor bieden ze een veel warmere ervaring zonder dat de temperatuur zo hoog hoeft te zijn als bij traditionele methoden, waardoor ze voor veel mensen veiliger en comfortabeler zijn.

Voordelen van een bezoek aan een infraroodsauna

De belangrijkste voordelen van een bezoek aan een infraroodsauna zijn dat het de bloedsomloop verbetert, spierpijn en stijfheid verlicht, gifstoffen uit de cellen spoelt, zweet bij lagere temperaturen dan traditionele methoden (wat meer comfort biedt) en zelfs stress verlicht. Studies hebben ook aangetoond dat regelmatige bezoeken aan een infraroodsauna kunnen helpen bij het verlichten van ontstekingen bij artritis, de hersteltijd van blessures na sportactiviteiten kunnen verkorten, en kunnen helpen bij ademhalingsproblemen of astmasymptomen door de longcapaciteit en de zuurstoftoevoer te verbeteren door voortdurende ademhalingsoefeningen in de sauna.

Valabele voordelen voor de gezondheid

De diepte waarop ver-infraroodstralen de menselijke huid binnendringen, zorgt voor waardevolle gezondheidsvoordelen die verder gaan dan alleen ontspanning. De verhoogde bloedcirculatie die dit soort energie teweegbrengt, helpt de weefsels van zuurstof te voorzien en het celmetabolisme te stimuleren – twee essentiële processen voor het behoud van het lichamelijk welzijn – terwijl de hormoonregeling en het evenwicht in het hele lichaam worden verbeterd door de toegenomen transpiratie.

Deze verhoogde transpiratie voert onzuiverheden die diep in de weefsellagen zitten af via de poriën van de huid, en ondersteunt moeiteloos het ontgiftingsproces van het lichaam bij elk bezoek.

Verwarmingsdebat: Is de infraroodsauna gezond?

Over deze vraag wordt al sinds de introductie op de markt heftig gediscussieerd, maar recentelijk zijn er talrijke studies verricht die specifiek ingaan op de vraag of het werken met deze technologie een risico inhoudt voor degenen die ermee werken.

Deze studies hebben unaniem geconcludeerd dat moderne infraroodcabines veilig zijn; zij wijzen slechts op een lichte temperatuurstijging bij langdurig gebruik (die gemakkelijk kan worden afgezwakt door de deur van de cabine te openen of de timer te verlagen) en stellen dat zij geen gevaar opleveren bij verantwoord gebruik.

Veilig gebruik en voorzorgsmaatregelen bij een bezoek aan een infraroodsauna.

Hoewel ze bij correct gebruik veilig worden geacht, moet u, zoals bij alle hete omgevingen, altijd voorzorgsmaatregelen nemen wanneer u een infraroodsauna bezoekt – vooral als u lijdt aan een chronische ziekte/handicap of uzelf gewoonweg als minder fit dan gemiddeld beschouwt – spreek met uw arts voordat u een sauna boekt of een sessie bijwoont (hoewel de meeste saunacentra basismedisch advies geven en gebruikers met een ernstige ziekte/blessure niet aanmoedigen om deel te nemen).

Niet-rokers moeten ook vermijden alcohol te drinken voordat zij hun ogen sluiten (aangeschoten mensen hebben de neiging in slaap te vallen, wat bij hoge temperaturen gevaarlijk kan zijn).

Onderzoeksresultaten tonen indrukwekkende voordelen van regelmatig gebruik van IR-technologie – kijk zelf maar

Infraroodtechnologie heeft een lange weg afgelegd sinds het begin; van een randtherapie die nu vooral in kuuroorden wordt gebruikt, is het een algemeen verschijnsel geworden dat in de hele westerse wereld ingang heeft gevonden. Hoewel de wetenschap nog steeds discussieert over de precieze omvang van de effecten, suggereren de resultaten indrukwekkende voordelen in combinatie met een gezonde levensstijl – kijk zelf maar, want er staan u al veel aangename verrassingen te wachten…


7 Redenen om uzelf te trakteren op tijd in een infraroodsauna

Het is geen geheim dat infrarood sauna’s steeds populairder worden omdat ze stress verminderen, de slaap verbeteren en helpen bij het afvallen. Wat velen zich echter niet realiseren is hoe goed ze kunnen zijn voor uw algemene gezondheid en welzijn, en waarom u uzelf zou moeten trakteren op wat quality time in een infraroodsauna. Hier zijn zeven redenen waarom een bezoek aan de infraroodsauna uw gezondheid ten goede kan komen.

Diepere ontgifting

De doordringende warmte van een infraroodsauna helpt de in de vetcellen van het lichaam opgeslagen gifstoffen te mobiliseren, zodat ze efficiënter kunnen worden afgevoerd via zweet en andere natuurlijke ontgiftingsprocessen. Het zweet dat in de infraroodsauna wordt geproduceerd, bevat tot twintig keer meer gifstoffen dan normaal zweet van sporten of inspannende activiteiten.

Dit maakt de infraroodsauna een geweldige manier om het lichaam te ontdoen van moeilijk bereikbare gifstoffen die vaak moeilijk te verwijderen zijn met een normaal dieet en lichaamsbeweging alleen.

Verbeterde bloedcirculatie

Infraroodsauna’s produceren een diepe warmte die enkele centimeters diep in de lichaamsweefsels doordringt, waardoor de bloedsomloop en de zuurstofvoorziening in het hele lichaam worden verbeterd. Dit verbetert de bloedtoevoer en de toevoer van voedingsstoffen naar de spieren en andere weefsels en bevordert een sneller herstel na lichamelijke activiteit of letsel. Meer zuurstof in het hele lichaam leidt ook tot een hoger energieniveau.

Stress verlichting

De combinatie van diepe ontspanning tijdens een verblijf in de infraroodsauna en de kalmerende warmte helpt stress op natuurlijke wijze te verlichten, zodat endorfine – de feel good hormonen van het lichaam – het angstniveau verlaagt en het algehele welzijn verhoogt. Tijd doorbrengen in de infraroodsauna helpt bij slapeloosheid, omdat het een kalmerend effect heeft op zowel de geest als het lichaam. Dit maakt het gemakkelijker voor u om ‘s nachts in slaap te vallen en vermindert de behoefte om te woelen en te draaien voordat u eindelijk in slaap valt.

Pijnbestrijding

Zoals eerder gezegd, kan een verblijf in een infraroodsauna helpen bij het verlichten van pijn als gevolg van blessures of chronische pijn, zoals artritis of fibromyalgie, omdat het de bloedstroom door het hele lichaam verhoogt. Dit komt door de verbeterde bloedstroom, die meer zuurstofrijke voedingsstoffen rechtstreeks naar de aangetaste gebieden brengt, waardoor deze sneller genezen dan wanneer ze niet worden behandeld.

En omdat het zo diep doordringt in het bindweefsel van de spieren (tot vijf centimeter), worden ontstekingen aanzienlijk verminderd, zodat pijnlijke spieren veel sneller verdwijnen dan normaal.

Voordelen tegen veroudering

Infrarood licht staat al lang bekend om zijn anti-verouderingseffecten, omdat het diep doordringt in huidlagen die met conventionele gezichtsbehandelingen niet kunnen worden bereikt. Het bevordert celverjonging en stimuleert de collageenproductie, wat resulteert in een gladdere huid met minder rimpels dan voor het aanbrengen.

Bovendien bevordert ditzelfde doordringende vermogen ook het celherstel in de spieren, zoals eerder genoemd bij pijnbestrijding, waardoor u zich jong blijft voelen ondanks leeftijdsgebonden pijntjes.

Gewichtsverlies

Naast de eerder genoemde ontgiftingsfuncties is een ander groot voordeel van een infraroodsauna dat het klanten die worstelen met gewichtsproblemen kan helpen door sneller calorieën te verbranden, aangezien de zweetproductie dubbel zo groot is als bij traditionele modellen met stoom – wat na verloop van tijd kan oplopen en tot significante resultaten kan leiden bij het snel bereiken van persoonlijke fitnessdoelen.

Laag risico

Ten slotte, maar waarschijnlijk een van de belangrijkste aspecten bij de beslissing om te investeren in de aankoop van een eigen model; in tegenstelling tot krachtige UV-lichtstralers die in traditionele (natte) stoomcabines worden aangetroffen – zijn er geen risico’s verbonden aan directe blootstelling, omdat deze apparaten alleen veilige straling met een laag vermogen uitzenden die noch op korte noch op lange termijn schade zal veroorzaken, wanneer zij correct worden gebruikt volgens de instructies van de fabrikant die bij elke aankoop worden verstrekt.

Kortom, er zijn veel voordelen verbonden aan het investeren in de aanschaf van uw eigen infraroodsauna en het plukken van alle hierboven genoemde voordelen, waaronder diepere ontgiftingsprocessen, verbeterde circulatie door het hele lichaam, vermindering van stress/pijnfactoren en zelfs het bereiken van het gewenste gewichtsverlies zonder dat u zich ooit zorgen hoeft te maken over mogelijke bijwerkingen (zoals het risico op kanker/blindheid enz.).

Na het lezen van het artikel hopelijk nu begrijpen waarom het geven van jezelf ergens in een van deze modellen echt waardevolle aanvulling op elk type van levensstijl, of professionele atleten op zoek naar topvorm pensioen leeftijd individu probeert te doen het beste wat ze kunnen terwijl veroudering sierlijk.


Kan een infraroodsauna u jong en gezond houden?

Infraroodsauna’s worden steeds populairder naarmate mensen ontdekken dat ze hun gezondheid en welzijn kunnen verbeteren. Maar wat is een infraroodsauna en hoe weet u of deze geschikt is voor u? In dit artikel onderzoeken we de wetenschap achter dit type sauna en beantwoorden we de vraag: is een infraroodsauna gezond?

Wat is een infraroodsauna?

Een infrarood sauna is een type sauna dat licht gebruikt om warmte op te wekken. In tegenstelling tot traditionele stoom- of droge sauna’s, die de lucht om u heen verwarmen, zenden infraroodsauna’s elektromagnetische straling uit die direct door uw lichaam wordt opgenomen. Door het lichaam van binnenuit te verwarmen, kunnen dit soort sauna’s dieper zweten bij lagere temperaturen dan traditionele stoom- of droge sauna’s.

Hoe werkt infrarood warmte?

Infrarood warmte werkt door het uitzenden van onzichtbare lichtgolven die diep in uw huid en spieren doordringen. Wanneer deze lichtgolven in contact komen met huidcellen, genereren ze warmte die ervoor zorgt dat het lichaam gifstoffen efficiënter uit gaat zweten dan conventionele warmte. Dit proces kan ook de bloedsomloop verbeteren, stress helpen verlichten en de spanning verminderen die gepaard gaat met spierpijn of stijfheid.

Wat zijn de voordelen van een infraroodsauna?

Er zijn talrijke onderzoeken gedaan naar de voordelen van een infraroodsauna, waaronder het verminderen van ontstekingen, het verbeteren van de bloedsomloop en het ondersteunen van het immuunsysteem. Andere mogelijke voordelen zijn een betere slaapkwaliteit en een verbeterde mentale helderheid. Sommige onderzoeken wijzen er zelfs op dat een infraroodsauna gewichtsverlies kan bevorderen, omdat de stofwisseling tijdens saunasessies wordt gestimuleerd.

Gebruikers hebben ook gemeld dat ze zich na een bezoek aan de infraroodsauna ontspannen voelen door het vrijkomen van endorfine; deze hormonen staan erom bekend dat ze bij mensen gevoelens van plezier en ontspanning opwekken. Andere gebruikers melden een vermindering van hoofdpijn met dit type therapie, dankzij de verhoogde stimulatie van de bloedstroom door de programmeerbare lichten in de wanden van de cabine.

Wat te zoeken in een infrarood sauna systeem

Bij het kiezen van een infrarood sauna systeem voor thuisgebruik zijn er een paar belangrijke factoren om rekening mee te houden: het type verwarmingselement (keramisch of houtskool), veiligheidskenmerken zoals het totale wattage en UL-certificeringen van derden, aanpassingsopties zoals programma’s met twee zones of full-spectrum bediening, en programmeerbare timers voor vooraf ingestelde toepassingen.

Wanneer u een systeem online of via de website van de fabrikant koopt, moet u ook kijken naar de garantie, zodat u gedekt bent in geval van een probleem. Vergeet ook niet dat de meeste modellen worden geleverd met accessoires zoals aromatherapie-oliën, die afhankelijk van het merk inbegrepen of apart verkocht kunnen worden – houd dit in gedachten bij het vergelijken van modellen voordat u een aankoopbeslissing neemt.

Is het veilig om een infraroodsauna te gebruiken?

Over het algemeen wel – infraroodsauna’s zijn veilig voor de meeste mensen, zolang ze de door de fabrikant aanbevolen gebruiksrichtlijnen volgen en niet te lang achter elkaar in de sauna blijven (mensen met hart- en vaatproblemen moeten eerst hun huisarts raadplegen voordat ze zich langdurig blootstellen). Een groot voordeel ten opzichte van traditionele stoom- of droogsystemen is dat ze lang niet zo heet worden, waardoor veel van de risico’s van oververhitting wegvallen, maar toch alle therapeutische voordelen bieden, dankzij de speciale, diep doordringende lichtenergiegolven die door de lampen in de cabinewanden worden uitgezonden.

Dit maakt ze ideaal voor mensen die op zoek zijn naar iets met een lage intensiteit, maar toch een schat aan gezondheidsvoordelen willen zonder zich zorgen te hoeven maken over mogelijk schadelijke blootstelling gedurende een lange periode, zoals kan voorkomen bij andere soorten verwarmde kamers, zoals die in traditionele stoomcabines/spa’s).

Moet u een infraroodsauna aanschaffen?

Of u baat hebt bij een persoonlijk infraroodsysteem hangt af van waarvoor u het wilt gebruiken – als u specifiek op zoek bent naar genezing van chronische pijn, dan kan het zeker verlichting bieden, maar wie gewoon regelmatig wil ontspannen, vindt misschien andere, minder dure opties geschikter, zoals zoals meditatie apps zoals Headspace (die gratis uitproberen) of het verspreiden van essentiële oliën in hun leefruimte, die de broodnodige aromatherapie voordelen bieden zonder waardevolle ruimte in te nemen in een toch al rommelig huis. Maar als geld geen rol speelt, waarom probeer je het dan niet – het leven is tenslotte bedoeld om van te genieten, dus waarom niet zorgen dat het goed voelt?


Is de infraroodsauna echt gezond? Een gids met veelgestelde vragen

Wat is een infraroodsauna?

Een infraroodsauna gebruikt infraroodtechnologie om het lichaam te verwarmen zonder de lucht eromheen te verwarmen, zodat de warmte dieper doordringt dan in een gewone Finse sauna. Dit stimuleert de bloedsomloop, oefent het hart- en vaatstelsel en reinigt de huid.

Hoe werkt een infraroodsauna?

Met keramische of koolstofmaterialen genereren infraroodsauna’s langgolvige straling met ver-infrarode lichtgolven die door het lichaam worden geabsorbeerd, waardoor een diep doordringende warmte ontstaat die de poriën opent en de afgifte van gifstoffen uit de huid en zweetklieren bevordert. Dit leidt tot een betere bloedsomloop, een verbeterd immuunsysteem en een verhoogde zweetproductie.

Zijn er gezondheidsvoordelen verbonden aan een bezoek aan een infraroodsauna?

Ja. Van ver infrarood licht is aangetoond dat het vele voordelen voor de gezondheid biedt, waaronder ontgifting, verlichting van stress, vermindering van spierpijn en verbetering van de slaapkwaliteit. Bovendien melden veel mensen dat ze zich energieker voelen na een bezoek aan een infraroodsauna, omdat het een ontspannend effect heeft op lichaam en geest en de celstofwisseling stimuleert, waardoor de hele dag door meer energie wordt geproduceerd.

Hoe verhoudt een infraroodsauna zich tot een gewone Finse sauna?

Hoewel beide veel van dezelfde basisvoordelen bieden, zoals ontspanning en ontgifting, biedt de ver-infraroodtechnologie een aantal duidelijke voordelen ten opzichte van Finse sauna’s, waaronder een diepere warmtepenetratie (wat tot betere resultaten kan leiden) en een lager energieverbruik, omdat er minder elektriciteit nodig is dan voor traditionele stoomsystemen. Aangezien in een infraroodsauna geen water wordt gebruikt, hoeft u zich ook minder zorgen te maken over schimmelvorming die na verloop van tijd ontstaat door het vocht dat door stoomsystemen wordt geproduceerd.

Is het veilig om een infraroodsauna te gebruiken?

In het algemeen, ja. Zoals bij elke verandering van levensstijl is het echter belangrijk om met een arts te praten voordat u begint met een nieuwe routine, zoals regelmatig gebruik van een infraroodsauna, zodat deze u kan adviseren over mogelijke risico’s in verband met uw individuele medische geschiedenis of huidige gezondheidstoestand. Verder gezonde mensen zouden echter geen problemen moeten hebben met het veilig gebruik van een ver infraroodproduct, indien zij alle richtlijnen van de fabrikant volgen en het correct gebruiken.

Hoe vaak moet ik een infraroodsauna gebruiken?

Hoe vaak u uw persoonlijke apparaat gebruikt, hangt grotendeels af van uw persoonlijke voorkeuren, aangezien er momenteel geen vaste richtlijnen zijn voor de gebruiksfrequentie buiten wat de fabrikanten aanbevelen voor de beste resultaten (meestal 3-4 keer per week). Het is echter altijd aan te bevelen uw lichaam voldoende tijd te gunnen om tussen de sessies door voldoende te rusten, zodat het zo nodig kan herstellen, afhankelijk van hoe vaak u tijdens de door u gekozen sessieduur in uw toestel wilt opwarmen.

Doet gewichtsverlies zich voor bij regelmatig gebruik van de infraroodsauna?

Hoewel veel mensen positieve veranderingen in hun lichaam opmerken na regelmatig gebruik van infraroodproducten, met name wat betreft vetverlies bij consequent gebruik, is het belangrijk te onthouden dat dit, samen met andere veranderingen in levensstijl zoals dieet en/of lichaamsbeweging, kan helpen om zowel gewichtsverlies als een algehele betere gezondheid te bereiken (dit soort resultaten varieert echter van persoon tot persoon). Uiteindelijk hangt het sterk af van persoonlijke inzet, wat iemands doel was voordat hij het apparaat regelmatig ging gebruiken, en andere variabelen die specifiek zijn voor de behoeften, wensen, enz. van de gebruiker.